4 Mayıs 2010 Salı

Bilgisayarınızı Güvene Almanın Yolları


İnternet bankacılığı başta olmak üzere E-mail, Facebook, Twitter gibi sık kullandığınız şifreleri mutlaka periyodik olarak değiştirin. Şifre oluştururken güçlü karakterler kullanmayı unutmayınız(@ . - vs). Forumlara üye olurken daha önceden belirlediğiniz bir şifreyi kullanın. İnternet bankacılığı gibi sizin için hayati öneme sahip olan şifrelerinizle aynı şifreleri vermeyin.

İnternetten alışveriş yaparken güvenilir siteleri tercih edin ve ödeme sayfasında SSL (Url'nin https olarak başlaması gerekiyor) olduğunu kontrol edin. Hiç bir şekilde e-mail ile gelen ve sizden kredi kartı şifrenizi talep eden mail'lere de güvenmeyin. Şunu unutmayın ki bankalar müşterilerinden bu şekilde herhangi bir bilgi istemez.

Hangi virüs programı olursa olsun bilgisayarınıza bir tane virüs programı kurun. Çoğu virüs programı kendini otomatik olarak güncelliyor. Bu özelliği yalnışlıkla kapatmış olmadığınızı kontrol edin.

Belirli periyodlar halinde bilgisayarınızdaki dosyaları yedekleyin. Bu sayede sistem çökmeleri veya harddisk bozulmaları(En önemli sebebi ani elektrik kesintileri. Bunun içinde bir güç kaynağı alınabilir.) gibi durumlarda yedekleriniz güvende olur.

Kablosuz (WiFi) internet bağlantılarınıza güçlü şifreler koyun. Kullanmadığınız zaman Adsl'nizi kapatın. Eğer tüm herkese açık internet bağlantısı kullanıyorsanız (Cafe, park vs) önemli işlerinizi buradan yapmayın.

Son olarakta bilgisayarınıza ve çok önemli dediğiniz dosyalara şifre(WinRar şıkıştırma dosyası ile bunu yapabilirsiniz) koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder